Nyheter

Äldre nyheter finns i nyhetsarkivet.

 • bild på en snöig väg

  Information om snöröjning

  14 december 2017 Nu har vintern kommit och om det är några centimeters snö börjar vi även med snöröjningen. Vi har entreprenörer som sköter om snöröjningen i yttertätorterna. I Gnesta tätort sköter kommunens gata/park personal om snöröjningen.Du ansvarar själv för snöröjning och halkbekämpning på trottoaren utanför din egen fastighet.Kontaktuppgifter vid frågor och synpunkter om snöröjningUtanför tätorternaKontakta Trafikverket om snöröjning på de större vägarna utanför tätorterna på
  Telefon: 0771 - 921 921 eller
  E-post: trafikverket@trafikverket.se
  På de mindre vägarna är det oftast en enskild väghållare.I tätorternaKontakta tekniska kundtjänsten om snöröjning i tätorterna på
  Telefon: 0158 - 275 200
  Här kan du göra en felanmälan om snöröjning inom tätorternaDå påbörjas snöröjningenVi börjar snöröja vid några centimeters snö. Ibland kan det ha kommit ganska mycket innan du ser oss, men det beror helt enkelt på att vi inte kan vara på alla ställen samtidigt.Att ploga ett helt samhälle tar tid, exempelvis tar det ungefär 16 timmar att göra en hel plogrunda i vår största tätort Gnesta.Vi snöröjer detta första
  Vi snöröjer alltid gång- och cykelvägar först, sedan backar och sedan övriga gator och vägar. Det kallas också jämställd snöröjning, då fler kvinnor och barn använder sig av gång- och cykelvägar.Att använda sandVi använder sand, med lite salt i, istället för bara salt. Det gör vi på grund av att sand är miljövänligare och ger inte lika stora skador på vägar och bilar.Även om vi sandar för att bekämpa halkan, kan det fortfarande vara halt på vissa ställen. Det bästa sättet att försöka undvika olyckor på, är att gå försiktigt eller anpassa hastigheten efter väglaget om man kör bil.Det här kan du göra för att hjälpa till:
  • Följ gällande parkeringsregler.
  • Skotta inte ut snö från din tomt eller infart på gatan.
  • Skotta och halkbekämpa på trottoaren utanför din fastighet.
  • Skotta och halkbekämpa runt ditt sopkärl, så att sopchauffören kan tömma ditt kärl. Gör ett hål i eventuell vall mot gatan, så att sopkärlet kan dras fram till sopbilen.
  • Se till att buskar och träd inte hänger ut över gator och gångvägar.
  Allmän information
  Ibland kan man se hur traktorn kör med bladet i luften. Det görs när vi är på väg till området som ska plogas.
  Traktorn sätter inte ned bladet ordentligt i backen när de plogar för att de kör med med fjädrande skär. Detta görs för att förhindra skador på gator och maskiner, men också för att den som plogar ska ha en bra arbetsmiljö.Fjädrande skär gör att plogbladet ibland inte kan ta sig igenom hårt packad is och snö.Modd på gatorna Det tar ett tag att ploga på alla gator. Om det kör mycket bilar på gatan, packas snön. Vid minusgrader fryser det till is. Blir det sedan plusgrader, löses isen upp och blir till modd och det kan då bli djupa fåror i vägen.När transporteras snön bort? Om det har snöat mycket, så bildas det till slut stora snöhögar och vallar. Vi transporterar bort dessa vid behov, då vi bedömer att behovet finns, och oftast då vi vet att det kommer att vara uppehåll i ett par dagar.Om inte ditt sopkärl blivit tömt Det kan vara så att det inte är tillräckligt skottat runt kärlet, så att sopchauffören inte har kunnat dra ut kärlet till sopbilen. För att veta säkert, kontakta den tekniska kundtjänsten för att få veta varför ditt sopkärl inte har blivit tömt.Du kontaktar Tekniska kundtjänsten på 0158-275 200 på måndagar-fredagar mellan kl. 10.00-12.00 samt 13.00-15.30.Om olyckan är frammeOm du halkar och oturligt nog gör dig illa, kontakta först och främst ditt försäkringsbolag. Det bör du också göra om din fastighet eller egendom skadas.Här kan du läsa mer om kommunens snöröjning!Ha en härlig vinterdag!
 • Kraftigt förbättrade skolresultat

  12 december 2017 Öppna jämförelser publicerades idag den 12 december 2017. Den stora anledningen till förbättringen är att betygen i årskurs 9 var högre i år jämfört med 2016, vilket också gäller för åk 6. Nyckeltalen handlar om betygsresultat från åk 9 och åk 6 och nationella prov för åk 3.
   
  Det sammanvägda resultatet är i år 92 (för samtliga skolor) respektive 79 (kommunala skolor) för Gnestas del, att jämföra med förra årets 274/282.
   
  SKL har också tagit fram värden som visar förväntade nivåer av olika resultatmått, utifrån bakgrundsfaktorer som man vet påverkar elevers skolresultat. Gnesta har högre resultat än de förväntade vad gäller gymnasiebehörighet och andelen elever som har fått minst betyget E i alla ämnen. Detta har också bidragit till att Gnesta har fått ett bättre sammanvägt resultat.
  Vill du läsa mer, klicka här för att komma till SKLs webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Utebliven sophämtning i Stjärnhovsområdet

  12 december 2017 Orsaken är att vägarna inte är farbara för sopbilen, som kräver ett annat vägunderlag än en vanlig personbil. Sopbilen är tyngre och det behöver vara ordentligt snöröjt och halkbekämpat för att sopbilen ska kunna ta sig fram.Om du inte har fått hämtat på grund av ovanstående:
  • skotta och halkbekämpa runt ditt sopkärl, så att sopchauffören kan tömma ditt kärl. Gör ett hål i eventuell vall mot gatan, så att sopkärlet kan dras fram till sopbilen.
  • se till att vägen fram till fastigheten är snöröjd och halkbekämpad för hämtningsfordonen.
  Om ditt sopkärl är fullt, och sophämtning uteblir, finns nödkärl utställda. Lista över utställda nödkärlHar du några frågor kan du kontakta den tekniska kundtjänsten på telefon 0158 - 275 200.
 • Almanackan 2018

  12 december 2017 Varje år delar Gnesta kommun ut en almanacka, helt gratis, till alla hushåll i kommunen. I almanackan för 2017 tog vi ett nytt grepp då Gnesta kommun firade 25 år. Det ville vi uppmärksamma med att visa upp bilder från våra kommunala verksamheter vilket blev ett litet trendbrott från tidigare års naturbilder. I almanackan för 2018 har vi återigen valt att visa upp vår vackra kommun och natur men ur ett helt nytt perspektiv. Under hösten har vi filmat delar av kommunen med drönare och årets bilder är utplockade från dessa filmer. I och med det så kommer vi dessutom att kunna se almanackans bilder i ett rörligt format. Filmare och fotograf är Rodolfo Alvarez.Utöver alla bilder får du också information om allt som rör Gnesta kommun och hur en kommun fungerar. Du får koll på alla skollov, studiedagar, sophämtningar, statistik, öppettider och mycket mer. Vi hoppas att almanackan för 2018 kommer att vara till stor nytta och komma till stor användning under hela året. Så hoppas vi naturligtvis att 2018 blir ett fantastiskt år!
 • Påminnelse: Luciafirande på Elektron

  12 december 2017 Kom och se det stämningsfulla luciatåget och lyssna till julens sånger på Elektron i A-salen. Klockan 9.45 bjuds det på lussefika till alla som kommer. Luciatåget börjar klockan 10.00.Varmt välkommen!Dag: Onsdagen den 13 december 2017
  Tid: Klockan 9.45
  Plats: Elektron, A-salen, Västra Storgatan 15 i Gnesta

Evenemang

Fler aktiviteter hittar du i evenemangskalendern och i nämndernas kalender.

Turistinformation

Här kan du få tips om äta, bo, se & göra

Välkommen till Gnestalänk till annan webbplats!

Här kan du ta del av Gnesta kommuns stora utbud av logi, mat, natur, kultur, aktiviteter och sevärdheter.