2018-04-26

Igelkottar och valborgsmässoeldar

Bild på igelkott

Tänk på att igelkottar gömmer sig i stora rishögar. Även andra djur tycker om att krypa in i där.

Nu är det snart dags att sjunga in våren igen och sällan har väl våren varit så efterlängtad som i år då de senaste veckorna varit en riktig köldperiod.

Men innan valborgsmässoeldarna tänds så ber jag er att skänka en tanke på igelkottarna. Igelkottar kryper gärna in i ris- och lövhögar. Där finner de skydd men även föda i form av insekter och annat kottegott. Tyvärr saknar igelkottarna ett flyktbeteende. Djuren har som bekant försvarsstrategin att krypa ihop och med taggarna utåt vänta ut faran. Tyvärr fungerar inte den strategin mot eld utan igelkotten blir ett offer för hettan.

Så inför Valborgsfirande rekommenderar jag er att kontrollera rishögarna innan ni tänder. Är det en rimlig liten hög kan den flyttas en liten bit och om det är en jättehög så går runt och lyft i kanterna samtidigt som ni lyssnar, kanske finns det någon igelkott där inne som prasslar. Särskilt viktigt är detta i områden där ni vet att igelkottar finns.

Det finns även andra som gärna bor i rishögar. Nu är det tidigt på våren och fåglarnas ruvningsperiod har inte startat på allvar, men längre fram i sommar finns det något att tänka på. Kolla gärna så att ingen har flyttat in. Gärdsmygen är den mest rishögsälskande fågeln men det finns även andra som gärna vill sköta sina familjebestyr i fred. Och en rishög kan väl faktiskt få vänta på lågorna tills slutet av augusti, eller hur?

Trevlig Valborg för alla stora som små önskar

Bertil Karlsson
Miljöstrateg

Senast publicerad 2018-04-26