Gnesta kommun 25 år

I år är det 25 år sedan Gnesta kommun lämnade Nyköpings kommun. Gnesta-Daga, som det hette tidigare, bildades vid kommunreformen 1971 och uppgick i Nyköpings kommun 1974. I april 1986 krävde Daga-Gnesta kommunkommitté i en skrivelse till Nyköpings kommunfullmäktige att få bryta sig loss och bilda en egen kommun redan 1988.

Det dröjde dock ända till den 1 januari 1992 innan kommunen återigen kunde bli sin egen. Vid den tiden befolkades bygden av 8500 invånare vilket uppfyllde förutsättningarna för att få bilda en egen kommun. Kammarkollegiet förordade dock att kommunen skulle uppkallas efter ortsnamnet då man ville undvika dubbelnamn. Det var så kommunen blev Gnesta kommun.

I år är det 25 år sedan. Det vill vi såklart fira. Istället för att göra ett enda stort evenemang kommer vi att sprida ut jubilerandet över hela året och kommunen. Ett flertal av årets evenemang kommer att få lite extra guldkant. Här kommer en sammanställning över vilka evenemang det är och vilka datum som gäller. Fler kan tillkomma så håll utkik.

Det var torsdag och som vanligt regeringssammanträde i Rosenbad. Statsrådet Bengt K Å Johansson skulle idag fatta ett beslut, stick i stäv mot vad hans partikamrater i Nyköping tänkte och kände. De skulle bli besvikna, det visste han. En uppvaktning hade gjort detta fullständigt klart för honom och därtill skapat rubriker i Södermanlands Nyheter. Men Bengt K Å Johansson hade bestämt sig. Han skulle föreslå regeringen ett för socialdemokraterna kontroversiellt beslut – att dela en kommun. En tredelning dessutom.

Så börjar boken Spelet om delningen – och vad som sen hände i Gnesta, Nyköping och Trosa. Vill du läsa mer så kan du låna boken på Gnesta bibliotek. Boken är skriven av Bo Höglander och Claes Wiklund.

Senast publicerad 2018-02-19