RSS-nyheter från Gnesta kommun

Denna sida listar de tio senaste nyheterna på Gnesta.se
 • 2018-06-14
  Veckans Axplock
  Sommar, sommar, sommar ... Nu är äntligen sommaren och sommarlovet här. Det har varit en lång vår och nu stundar snart också semestern för många. Men ingen ska behöva ligga på latsidan. Det händer såklart massor av olika evenemang hela sommaren och några av dem hittar du alltid i Veckans Axplock. Här kommer ett litet nöjessvep strax innan det är dags för midsommar.Detta axplock sträcker sig över lördagen den 16 juni till onsdagen den 20 juni 2018. Vill du som arrangör marknadsföra ditt evenemang så skickar du in all information hitlänk till annan webbplatsFler evenemang hittar du här.länk till annan webbplats Välkommen att följa oss på facebooklänk till annan webbplats, där hittar du ännu mer kulturtips. Mycket nöje! • 2018-06-12
  Tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen
  En hel del unga tänker att party och fest hör skolavslutningen till. Under sådana dagar dricker många ungdomar för första gången. Många råkar också ut för bråk och olyckor på grund av fylla. Ibland kan det vara svårt att som förälder veta hur man ska agera gentemot sin tonåring, inte minst då man utsätts för tjat och påtryckningar om att bland annat köpa ut. Men som förälder finns det en hel del du kan göra.
  – Även om det kanske inte alltid verkar så på ens barn så är det du gör och säger som förälder när det kommer till alkohol både uppskattat och betydelsefullt. Unga tycker det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol och tycker också att föräldrar är bäst lämpade att göra det, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.
  – Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol. Samtidigt visar du att du bryr dig, fortsätter Karin Hagman.
  Fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen
  1. Visa att du bryr dig
   Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider och så vidare.

  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
   Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

  3. Hjälp till att säga nej
   Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

  4. Håll kontakten
   Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

  5. Kom överens med andra föräldrar
   Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.
  Visste du att:
  • 85 procent av ungdomarna i IQ:s undersökning svarar att de tycker det är bra föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol.
  • Drygt 7 av 10 ungdomarna anser att de tycker att föräldrar är bäst lämpade att prata med dem om riskerna med att dricka alkohol.
  • 20 procent av andraårseleverna på gymnasiet och 10 procent av eleverna i nian anger att senaste gången de drack alkohol fick de tag på alkoholen från Systembolaget av föräldrar som köpt ut (Källa: Skolelevers drogvanor 2017, CAN).

  Mer information och handfasta tips kring ungdomar och alkohol, hittar du under Relaterad info.


 • 2018-06-11
  Välkommen till kommunfullmäktige
  På dagordningen behandlas:
  • Skatteväxling, fördelningsmodell, regional kollektivtrafikmyndighet samt överenskommelse av uppgiftsfördelning i och med regionbildning i Sörmland
  • Gemensam överförmyndarnämnd Flen-Gnesta-Vingåker
  • MÄLAB, Ny trafik Etapp 2
  • Anmälan av nya motioner


 • 2018-06-08
  Iceolo – streetdance på hal is
  Har du hamnat på hal is ofrivilligt? Hur fungerar man eller kvinna, svart eller vit, ute på hal is? Hur funkar samhället på hal is? Förändring kräver risktagande och att försätta oss i situationer vi inte är bekväma i. Förändring innebär ofta situationer där vi hamnar på hal is. Vågar vi? Vilken är vår strategi?I projektet Iceolo vill danskonstnär Brian Madika sätta begreppet ute på hal is i förhållande till uttrycket Yolo – you only live once. Yolo är ett livsbejakande uttryck som samtidigt kanske innebär viss ansvarslöshet. Ute på hal is antyder risktagande, att vara obekväm och ovan. Fusionen mellan de två uttrycken blir Iceolo.Iceolo blir ett tvådelat verk, en film och en liveföreställning. Filmen kommer kunna ses av en badande publik i simhallar under våren. Idén om is och halka gör sig bra mot det flytande vattnet. Föreställningen kommer också att visas på tre utomhusbad runt om i länet och kommer till Frösjö strand i Gnesta den 19 och 20 juli.Filmen har skapats av Brian Madika och Faramarz Gosheh. Musiken i filmen och i föreställningen skapas av Niklas da Silva.Dag: Torsdagen den 19 och fredagen den 20 juli 2018
  Tid: Torsdag klockan 14.00 och 18.00 och fredag klockan 19.00
  Plats: Badplatsen Frösjö strand i Gnesta
  Arrangör: Scenkonst Sörmland och Gnesta kommun


 • 2018-06-08
  Förlängd anmälningstid
  Igår kunde vi meddela att de vårdnadshavare som inte har fullföljt anmälningarna till årets sommarlovsaktiviteter för sina barn riskerar att inte kunna ta del av dem. Vid anmälning måste man fullfölja alla fyra steg för att få en bekräftelse att anmälan har kommit in. Här kan du läsa mer om det.I och med detta har vi beslutat att förlänga sista anmälningsdag till måndagen den 11 juni. Det gör du via vår e-tjänst. Du hittar alla aktiviteter och länkar till e-tjänsten under relaterad info.


 • 2018-06-07
  Viktigt om Sommarlovsaktiviteterna
  Förra veckan öppnade Gnesta kommun upp anmälningarna till årets sommarlovsaktiviteter. För att kunna genomföra aktiviteterna var du som vårdnadshavare tvungen att föranmäla ditt barn. Anmälan görs i år via en av kommunens e-tjänster.Vi har nu uppmärksammat att flertalet anmälningar ligger kvar i systemet. Vid själva anmälningsförfarandet är det fyra steg som ska genomföras.
  1. Inlämning av personuppgifter
  2. Val av aktivitet
  3. Förhandsgranskning
  4. Signera och skicka in
  Det är alltså flertalet anmälningar som har stannat vid steg tre: Förhandsgranskningen. Har du som vårdnadshavare INTE fått ett bekräftelsemejl att anmälan har kommit in, bör du omgående göra om anmälan idag! Annars riskerar ditt barn att förlora sin plats. Du hittar länken till anmälningarna vid varje aktivitet. Är det något som krånglar går det bra att skicka e-post till Martin Johansson. 

 • 2018-06-04
  Powerhuset invigt med stort intresse
  Invigningen bjöd på tal, musikunderhållning, bubbel och tilltugg. Många tog chansen att mingla i folkvimlet och stämningen var på topp.
  – För mig är det här en glädjens dag, en samverkans dag och en framtidens dag! Jag ser bara möjligheter med vårt nya samarbete. Det är helt fantastiskt att vi nu får inviga detta gemensamma hus, sa SPF:s ordförande Jan Ancker och fortsatte:
  – Aldrig ensam i Gnesta – det är vårt gemensamma motto som kommer att återkomma hela tiden. För att bryta ensamheten behövs en mötesplats – och det är här, på Powerhuset vi gör det!
  Margareta Bergdahl, ordförande i PRO, tillägger att många redan visat intresse för huset.
  – Vi har jobbat och kämpat hårt för att komma till den här dagen och det här är verkligen höjdpunkten. Vi ser bara positivt på det här nya samarbetet och allt det medför för Gnestas seniorer.


 • 2018-06-01
  Kom och träffa oss på Gnestadagen
  Om samhällsplaneringI närheten av kommunhuset finns vi på plats och berättar om planerna för centrumutvecklingen, om arbetet med översiktsplanen och om de vägarbeten som genomförs just nu. Kom och lär dig mer om hur kommunen utvecklas. Passa på att få en pratstund med någon kommunens samhällsplanerare.Om krisberedskapVid brandstationen finns kommunen, räddningstjänsten och frivilligorganisationer för att prata om krisberedskap.På plats är:
  • Bilkåren
  • Gnesta kommun
  • Svenska brukshundsklubben Gnesta/Trosa
  • Civilförsvarsförbundet
  • Sörmlandskustens räddningstjänst
  • Röda Korset
  Kom och prata med oss och gå vår tipsrunda. Vinsten är en krisberedskapslåda.Vi ses!

 • 2018-06-01
  Invigning av Powerhuset den 4 juni
  Det nya samarbetet syftar till att skapa en ny mötesplats i Gnesta, dit alla är välkomna. Hit kan du komma som är senior, anhörig eller som bara vill möta andra människor för samtal, stöd i livet eller för att ta del av trevliga aktiviteter och en social samvaro.
  Det är alltså i den kommunala fastigheten Powerhuset, belägen på Dagagatan 22 i Gnesta, där både PRO (Pensionärernas Riksorganisation) och SPF Seniorerna (Sveriges Pensionärsförbund) numera bedriver sina verksamheter tillsammans med Gnesta kommuns anhörigstöd som också finns på plats. Syftet med att samla alla dessa under samma tak är att öka välmåendet, ge utrymme för fler aktiviteter samt förbättra den sociala samvaron och gemenskapen hos Gnestas invånare, framför allt hos de äldre.
  Invigning och öppet hus på Powerhuset måndag 4 juniTid: Klockan 11.30 - 14.00
  Plats: Dagagatan 22 i Gnesta (OBS! Begränsat med parkeringar på plats)
  • Invigningstal och bandklippning med politiker, tjänstemän samt ordförande i PRO och SPF klockan 11.30
  • Mingel och öppet hus fram till klockan 14.00
  • Ta chansen att spana in lokalerna samt prata med representanter från PRO, SPF och Gnesta kommun
  Det kommer att bjudas på bubbel och tilltugg.Här hittar du hela inbjudan till invigningenPDF som PDF.Varmt välkommen!


 • 2018-05-31
  Golfbollar ska vara på land
  Tänk er en stilla sommarkväll vid en sjö. Du och några vänner har fått tag i en hink utrangerade golfbollar som ni chippar ut i vattnet, precis som ni troligen sett kändisar göra på TV. Det låter trevligt eller hur?Det som pågår är då nedskräpning vilket är förbjudet och straffbart enligt miljöbalken. Nu inser de flesta att risken att bli ertappad och fälld är tämligen liten. Men låt oss istället lägga in en moralisk aspekt. En golfboll tar många många år på sig att brytas ned i vatten. Bollen består vanligen av fyra lager av olika plantmaterial vilka, kan förmodas, endast tagits fram för att skapa den optimala golfbollen med de bästa spelegenskaper, inte med tanke på restprodukter vid nedbrytning.Det pågår ett stort internationellt arbete för att minska plastanvändningen. Vi informeras om skrämmande mängder plast i haven och våra prover i Gnesta kommun visar stora mängder plastpartiklar som smiter förbi de kommunala reningsverken och forslas ut i våra sjöar och vattendrag. Det vi ser är då enbart ”plast” inte alla de miljöskadliga ämnen som plasten innehåller. Forskning pågår men det vi säkert kan veta att all den plast som kommer ut i vatten påverkar och kommer så att göra under lång tid.Det vatten där du slår ut dina golfbollar är också ditt badvatten och det vatten där du tar upp din matfisk. Att slå ut golfbollar i detta vatten är en förbjuden handling som dessutom är ett typiskt exempel på en onödig plastbelastning som vi kan vara utan. Golf är en trevlig sport, men låt den bedrivas på land.Bertil Karlsson      Ellinor Lundin
  Miljöstrateg          Miljöchef


Senast publicerad 2017-01-30