2018-04-03

Ny mottagning för råd och stöd har öppnat i Gnesta

Nu ska det bli lättare för Gnestas invånare att få råd och stöd i frågor som rör den egna livssituationen. Idag invigdes Råd & Stöd – en öppen mottagning hos Individ- och familjeomsorgen där alla är välkomna och där alla alltid har rätt att vara anonyma.

Två händer som håller i varandra

Gnesta kommuns nya Råd- och stödmottagning riktar sig till dem som behöver stöttning och hjälp i de jobbiga situationer som livet kan medföra. Här kan man rådfråga om saker som kan kännas svåra att prata om med någon man känner.
– Det kan röra föräldrarollen, oroligheter i familjen, missbruk, hjälp att få till en förändring i livet eller hantera konflikter. Eller så kan det bara vara att ha ett stöttande samtal om något som tynger, förklarar Astrid Thörner, en av mottagningens två familjestödjare.

– Barn, ungdom, vuxen, förälder eller anhörig till någon med problem – till oss är alla välkomna oavsett vem man är eller vad man behöver prata om. Vi ser verkligen fram emot att få påbörja det här stödarbetet, för behovet finns, det har vi redan sett, tillägger Anna Gunnarsson, som också är familjestödjare på mottagningen.

Öppen insats

Råd- och stödmottagningen, belägen på Industrigatan 8 i Gnesta, är en del av socialtjänstens utvecklingsarbete i Gnesta kommun.
– Syftet är att göra flera öppna insatser tillgängliga till barn, unga och vuxna som bor i Gnesta. Det är ett förebyggande arbete för att förhindra ohälsa och öka välmåendet i samhället, berättar Mats Engström, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen i Gnesta kommun.

På den kostnadsfria mottagningen råder tystnadsplikt. I och med att det är en öppen insats har besökarna dessutom alltid rätt att vara anonyma. Råd och stöd kan ges via både telefon och personliga möten, allt utefter individens egna behov och villkor.

Medarbetare, chefer och nämndordförande på gruppbild under invigningen av nya Råd- och stödmottagningen.

Astrid Thörner, familjestödjare, Anna Gunnarsson, familjestödjare, Elin Insulander Hjelm, enhetschef, Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande i Vuxen- och omsorgsnämnden och Mats Engström, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen, är alla nöjda med att Gnesta kommun nu får en ny stödmottagning.

En trygg åtkomst till stöd

Under tisdagen invigdes Råd- och stödmottagningen där Vuxen- och omsorgsnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) höll tal samt klippte bandet som förklarade mottagningen som öppnad.
– Det har funnits ett ökat behov av detta, att vi ska kunna erbjuda en trygg och säker åtkomst till stöd, utan att man för den delen behöva hamna i något register. Anonymiteten är en viktig del för att folk ska våga komma och prata av sig. Jag ser med glädje fram emot att den här mottagningen får öppna nu! Det här blir ett jättebra stöd för våra invånare, förklarade Ingrid under invigningstalet.

Mer information samt hur du kommer i kontakt med Råd- och stödmottagningen hittar du här.PDF

Vuxen- och omsorgsnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M)  klipper bandet under invigningen av mottagningen.

Vuxen- och omsorgsnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) fick klippa bandet och hålla tal under invigningen.

Ett bord med snittar, frukt och bubbel.

Under invigningen bjöds det även på tilltugg och bubbel.

Senast publicerad 2018-05-30